De mogelijkheden van energieopslag in de horeca en recreatiebranche

Investeren in een batterijsysteem is een zeer rendabele manier om te verduurzamen. Zeker als je dit combineert met zonnepanelen of (dak)windmolens. Door de verschillende toepassingen waarvoor je batterijen kunt inzetten, is er voor elk bedrijf een optimale mix te maken. Door enorme toename van zonne- en windenergie wordt de business case van batterijopslag steeds interessanter.

Wil of moet je bedrijf verduurzamen door de energiebesparingsplicht? Ook daarvoor kun je een batterijsysteem inzetten. Daarnaast help je ruimte creëren op het stroomnet. Zodat andere bedrijven die ruimte op het net nodig hebben, die sneller kunnen krijgen. Maar energieopslag is vooral een manier om je energiekosten te verlagen of geld te verdienen via energiemarkten.

MET SLIMME
ENERGIEOPSLAG
KUN JE VEEL GELD
BESPAREN

De middagpieken in je stroomopwek tijdelijk opslaan

Heeft je bedrijf zonnepanelen? Door alleen al de piek in de opwek van die panelen op te slaan voor later die dag en de volgende ochtend, kun je het gebruik van eigen zonnestroom (die grotendeels na 12 uur ’s middags wordt opgewekt) enorm verhogen. Soms tot wel 75%!

Je voorkomt ook dat je (na afschaffing van de salderingsregeling) in uren met negatieve stroomprijzen moet betalen om je opgewekte stroom aan het net te mogen leveren.

+

Stroom afnemen tijdens de goedkoopste uren

Met zowel een grote als een kleine stroomaansluiting is het – in combinatie met een dynamisch energiecontract – mogelijk geld te besparen via de EPEX Spot Day Ahead Markt. Daar worden elke middag op basis van de verwachte vraag en aanbod de stroomprijzen voor de volgende dag per uur bepaald. Door stroom die je nodig hebt – naast eventuele eigen opwek – af te nemen tijdens de uren met de laagste en negatieve prijzen kunnen veel bedrijven flink besparen.

+

Risico fluctuerende energieprijzen dempen

Tegelijkertijd kan slimme energieopslag ook dienen om het risico van stijgende en steeds meer fluctuerende energieprijzen te dempen. Dit kan zekerheid bieden bij een bedrijfsvoering die sterk afhankelijk is van energieprijzen.

Omdat energieprijzen steeds vaker sterk wisselen en er steeds meer uren komen met negatieve stoomprijzen, presteert een slim energieopslagsysteem doorgaans nóg beter dan vooraf verwacht.

+

Onafhankelijker worden van het net en de overheid

Dat de salderingsregeling gaat worden afgebouwd is zeker, maar per wanneer en hoe nog steeds niet. Heb je nu de financiële ruimte om te investeren en blijkt het voor jouw bedrijf rendabel, dan weet je dat het voordeel straks nog groter wordt.

Met een batterij is het ook mogelijk een zogeheten back-upgroep als noodstroomvoorziening te maken. Die verkleint het risico dat je bij stroomtekorten (tijdelijk) zonder stroom komt te zitten.

MET EEN GROTE
NETAANSLUITING
KUN JE GELD VERDIENEN

Inspelen op de volatiele onbalansprijzen

Heeft je bedrijf een grote aansluiting? Dan is investeren in batterijen extra interessant.

Onder andere door steeds meer duurzame energieopwek van zon en wind wordt vaak meer stroom geleverd dan door netbeheerders werd verwacht. En op andere momenten is er meer stroom nodig dan verwacht. Met batterijen kun je inspelen op de volatiele prijzen voor dit overschot en tekort, die per kwartier via de ‘passieve onbalansmarkt’ worden verhandeld.

Helpen het net stabiliseren kan extra geld opleveren

Voor leveringszekerheid dient ons stroomnet op de verschillende niveaus (hoog- en laagspanningsnet) niet per kwartier, maar elke seconde in balans te zijn. Wij zijn Congestion Service Provider voor onze netbeheerder TenneT.  Zij betalen bedrijven die opslagcapaciteit ter beschikking stellen via de FCR waarmee TenneT zelf aan haar internationale verplichtingen kan voldoen, en via de aFRR voor het balanceren van het Nederlandse hoogspanningsnet. Via Gopacs regelt Tennet die balans tussen het Nederlandse hoog- en laagspanningsnet. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan het lonen batterijcapaciteit ter beschikking te stellen aan TenneT, of de regionale netbeheerder Stedin, Enexis of Liander.

Dankzij kunstmatige intelligentie verdient de investering zichzelf terug

Wil je weten wat voor batterijsysteem bij jouw bedrijf past en hoe snel jij een investering in slimme energieopslag kunt terugverdienen? Lees dan de informatie over onze aanpak en wat onze energie audit inhoudt.

Enkele van onze klanten in de horeca en recreatiebranche

Kasrestaurant Stadsjochies

wilde met een kleine aansluiting zo veel mogelijk zelf opgewekte zonnestroom gebruiken

Lees verder >

Jachthaven Het Anker

wilde energieneutraal worden, maar had zorgen of ze zonnestroom mochten blijven terugleveren

Lees verder >