Met hulp van Friday voorkwam Conmedra Zaal Staal hoge aansluitingskosten voor het terugleveren van zonnestroom


De Friday Battery biedt uitkomst bij bedrijven die hun netaansluiting moeten verhogen om in hun energiebehoefte te voorzien. Omdat de Friday Battery het eigen gebruik van zonne-energie verhoogt, wordt de netaansluiting namelijk minder belast. Dit was ook het geval bij staalconstructiebedrijf Conmedra.

Kostbare grootzakelijke aansluiting

Conmedra verbruikt veel stroom om te lassen en komt daardoor uit op een verbruik van 55.000 kWh per jaar. De overheid verplicht bedrijven met een verbruik boven de 50.000 kWh om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom is Conmedra gestart met het opwekken en gebruiken van zonne-energie. In eerste instantie had Conmedra een SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) subsidie gekregen voor dit project, maar hiervoor was een kostbare grootzakelijke aansluiting nodig. Dit zorgde voor hoge investeringskosten, waardoor het project niet meer rendabel was.

Friday Battery

Met de Friday Battery kan Conmedra gebruik blijven maken van hun kleinzakelijke aansluiting. Ondanks dat Conmedra nu de SDE subsidie misloopt, zijn de investeringskosten aanzienlijk lager. Daardoor is het systeem met de Friday Battery toch de meest rendabele oplossing voor deze situatie. De pieken in het elektriciteitsverbruik worden opgevangen door de Friday Battery. Ook is Conmedra hiermee voorbereid op het moment dat het salderen niet meer mogelijk is.

Zonne-energie die in de Friday-battery is opgeslagen kan gebruikt worden op het moment dat Conmedra het nodig heeft, ook als er geen zon is. De Friday Battery neemt weinig plaats in maar kan een behoorlijke hoeveelheid energie opslaan. Met de slimme software van de Friday Battery wordt bovendien de gehele energiehuishouding én het gebruik van de zelf-opgewekte zonne-energie van je bedrijf geoptimaliseerd.

Door een lening te verstrekken heeft het Energiefonds Utrecht de weg vrij gemaakt om dit project te realiseren. De maandelijkse energiebesparing zal redelijk in de pas lopen met de aflossing. Met 5 jaar vervalt de aflossing en gaat het project maandelijks financieel voordeel opleveren.