Het Utrechtse Kasrestaurant Stadsjochies wilde zo duurzaam mogelijk telen en koken
Een restaurant en winkel met zelfgekweekte bloemen, kruiden en groenten. In een zo duurzaam mogelijk bedrijf. Dat is wat de Utrechtse oprichters van Kasrestaurant Stadsjochies in 2021 wilden gaan doen. Toen ze begonnen met het bouwen van hun ‘kasrestaurant’, ontdekten ze al snel dat ze een aantal keer per dag meer stroom nodig hadden dan de bestaande aansluiting aan kon. Ondanks dat er zonnepanelen zouden komen. Dat betekende vergroting van de stroomaansluiting en minimaal 100 meter nieuwe kabel trekken naar het transformatorhuisje. Geen aantrekkelijk vooruitzicht. Niet verwonderlijk dus dat ze plaats daarvan voor onze slimme batterijen kozen.
Met een kleinverbruikersaansluiting zo veel mogelijk ‘eigen’ stroom gebruiken
Dat was de wens die de Stadsjochies in januari 2021 bij ons neerlegde. Ze wilden weten hoe zij de opwek en het verbruik van elektriciteit in hun kasrestaurant het meest duurzaam konden regelen. Op een kleinverbuikersaansluiting.
Uit hun eigen berekeningen was naar voren gekomen dat ze een grotere aansluiting nodig hadden. Vooral om in het piekverbruik van de toekomstige ‘all-electric’ restaurantkeuken te voorzien. Ze wilden ook zonnepanelen op hun kassen plaatsen en wisten dat batterijen konden helpen om zoveel mogelijk van die zonnestroom zelf te gebruiken. Ze zochten naar de slimste manier om met dat te regelen.
De energieopslag meteen bij de bouw regelen bespaarde geld
Het kasrestaurant van Stadsjochies moest op dat moment nog worden gebouwd, waardoor het plaatsen van batterijen extra aantrekkelijk werd. De ruimte voor de batterijen kon meteen in het ontwerp worden meegenomen. Dat zorgde voor relatief lage installatiekosten. De belangrijkste functie van de batterijen was – en is – om ervoor te zorgen dat het kasrestaurant met een kleinere aansluiting kon draaien. Daarnaast wilden ze hun eigen zonne-energie zoveel mogelijk verbruiken, zodat ze zo weinig mogelijk energie uit het net hoefden te halen. We nam deze wensen als startpunt en analyseerde de toekomstige opwek en het toekomstige verbruik. Inclusief de pieken daarin.
Door de combinatie van meerdere activiteiten fluctueert het energieverbruik enorm
Aan de hand van de pieken in opwek en verbruik berekenden wij de optimale set-up van de batterijen, zorgde voor plaatsing en aansluiting van de batterijen en voor het inregelen van ons Energie Management Systeem. Sinds officiële opening in augustus 2021 zorgt onze slimme software dat de 3 batterijen van 15kWh op momenten met weinig energieverbruik zo efficiënt mogelijk hun werk doen.
De software regelt dat de stroom van de zonnepanelen altijd voorrang heeft
Stadsjochies hebben om zo duurzaam mogelijk te ondernemen ervoor gekozen dat de stroom uit hun zonnepanelen altijd de voorkeur heeft boven stroom uit het net. Op momenten dat het energieverbruik het vermogen van de aansluiting overschrijdt, worden de batterijen automatisch ingeschakeld om extra stroom te leveren. Door de batterijen te koppelen aan de verschillende energiemarkten is het systeem inmiddels nóg verder geoptimaliseerd. De Stadsjochies betalen daardoor altijd zo min mogelijk voor hun stroom én ze dragen ze bij aan het stabiliseren van ons gezamenlijke energienet.
Al met al levert het slimme opslagsysteem een belangrijke bijdrage aan deze unieke onderneming in het hartje van Utrecht. Met behulp van de batterijen die zonne-energie naar de LEDverlichting in de kassen sturen, groeien de gewassen bijna altijd met zonlicht, zelfs wanneer de zon niet schijnt. En het bereiden van eten in de avond gebeurt zo veel mogelijk met eerder op die dag opgewekte zonne-energie. Hierdoor krijgen de gasten naast kakelverse, ook zo duurzaam mogelijk geteelde én bereidde gerechten voorgeschoteld.