Slimme energieopslag van Friday Energy bij Stamhuis: de sleutel tot klimaatneutraal ondernemen en netcongestie oplossen

30 mei 2024 • Leestijd 2 minuut

Stamhuis zet een grote stap richting klimaatneutraal ondernemen door de realisatie van een grootschalig energieopslagsysteem. Onlangs kondigden de directeur Henk Stamhuis van retailbouwer Stamhuis en Bouke Siebenga van Friday Energy aan de handen ineen te slaan. Vol trots werd dit systeem van ruim 1 MWh gepresenteerd tijdens dit demonstratie event.

Tegenvallend rendement van ruim 7000 panelen en grote duurzame ambities

Het evenement is afgetrapt met een presentatie van Henk Stamhuis, waarbij hij het volgende zei: “7.000 zonnepanelen is best een investering. De SDE-subsidie zou ervoor zorgen dat het goed zou komen, maar dat was toch niet het geval. Daar zit je dan als ondernemer geld te verliezen, terwijl je dat niet wil”.  Waarop Bouke  Siebenga aanvulde: “Als de energieprijzen negatief zijn, krijgen producenten van duurzame energie mogelijk geen subsidie. Daarnaast loop je het risico dat je moet gaan betalen voor de opgewekte energie vanwege negatieve energieprijzen en nemen ook de onbalanskosten van de energieleverancier voor Stamhuis hard toe. De zonnepanelen zouden Stamhuis op weg helpen om klimaatneutraal te ondernemen, maar leveren financieel simpelweg te weinig op.

 

Beperkte netcapaciteit in de regio 

Naast tegenvallende rendementen van de zonnepanelen zag ondernemer Henk Stamhuis de congestieproblematiek op het industrieterrein Lage Weide snel toenemen. Extra vermogen krijgen voor elektrificeren is steeds lastiger en in veel gebieden zelfs niet meer mogelijk. Stamhuis heeft grote duurzame plannen, waarin het ook werkt aan het elektrificeren van het wagenpark. Maar of dat vermogen ook beschikbaar is op de momenten dat Stamhuis het nodig gaat hebben is onzeker.

Energieopslag als oplossing

De veelzijdigheid van energieopslag was een van de redenen om over te gaan tot de aanschaf.. Eerst volgde een grondige analyse, waarin duidelijk werd dat een batterij van 1.200 kWh optimaal paste bij de situatie van Stamhuis. Na een fase van ontwerpen en realiseren was het dan zover: het systeem is gerealiseerd en helpt Stamhuis in het verwezenlijken van de duurzame ambities die het bedrijf heeft. Tijdens het demonstratie evenement hebben belanghebbende gehoord over redenen, de voordelen en de uitdagingen van energieopslag. Daarna werd het systeem zelf gedemonstreerd en werd de dag feestelijk afgesloten met een borrel. 

Wil je meer weten over hoe slimme energieopslag jouw bedrijf kan versterken en vooruit kan helpen? Neem dan hier direct contact met ons op. 

Eerdere berichten:

19 juni 2023
In steeds meer provincies komen bedrijven op de wachtlijst voor (grotere) stroomaansluiting
Vanmiddag meldde RTVOost dat netbeheerder Enexis bedrijven …
18 mei 2023
Friday Energy erkend als Congestion Service Provider (CSP) door netbeheerder TenneT
Wij zijn verheugd dat we afgelopen donderdag de officiële bevestiging …