TenneT verwacht dat we in 2030 minimaal 9000 Megawatt (9 miljoen kW) Batterijopslag nodig hebben

22 juni 2023 • Leestijd 2 minuten

De beheerder van ons hoogspanningsnet TenneT presenteerde eerder deze week ‘TenneT’s position on Battery Energy Storage Systems (BESS)’. Een document dat marktpartijen en betrokken overheden inzicht geeft in de toepassing van de grote batterijen van meer dan 70 Megawatt die zij nodig achten om te voorzien in de groeiende behoefte aan zogeheten ‘flexibel inzetbaar vermogen’.

TenneT verwacht dat we in 2030 minimaal 9 GW aan batterijcapaciteit nodig hebben op het hoogspanningsnet om alle pieken en dalen in stroomopwek en -verbruik te matchen. Omdat het volgens TenneT voor de stabiliteit van ons net essentieel is dat de nog te plaatsen batterijcapaciteit goed wordt verdeeld over het land is dit document nu gemaakt. Zodat overheden en marktpartijen op tijd kunnen gaan samenwerken om die goede verdeling te bewerkstelligen.

Bij Friday Energy werken wij elke dag steeds harder mee aan die verdeling. We zijn als een van de eerste zelfstandige Nederlandse bedrijven Congestion Service Provider van TenneT geworden. Zodat we kunnen helpen het hoogspanningsnet stabiel te houden als dat nodig is.

Op het ‘lagere’ niveau van de gewone stroomkabels die in de grond liggen, zijn we heel druk met energieopslagsystemen plaatsen bij bedrijven in regio’s waar voorlopig niet genoeg plaats is op dat lokale stroomnet. Meestal om te zorgen dat door die bedrijven opgewekte zonnestroom niet het net op gaat (en panelen moeten worden afgeschakeld bij overbelasting van het net), maar door henzelf wordt gebruikt op de momenten dat zij die nodig hebben. Die opslagsystemen zijn dankzij ons algoritme zo slim dat zij ook zorgen dat de bedrijven besparen op hun energiekosten of er zelfs geld mee verdienen.

Wij zijn ervan overtuigd dat als zo veel mogelijk bedrijven met zonnepanelen die energie zelf opslaan om op een later tijdstip zo slim mogelijk te gebruiken of verkopen, we met zijn allen samen kunnen bijdragen aan dat noodzakelijke flexibel inzetbaar vermogen.

Eerdere berichten:

19 juni 2023
In steeds meer provincies komen bedrijven op de wachtlijst voor (grotere) stroomaansluiting
Vanmiddag meldde RTVOost dat netbeheerder Enexis bedrijven …
18 mei 2023
Friday Energy erkend als Congestion Service Provider (CSP) door netbeheerder TenneT
Wij zijn verheugd dat we afgelopen donderdag de officiële bevestiging …